Business News and more

THE DAILY POST.

Read Our Blog

Καριέρα και Γενιά «Υ»

Η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου και η εργασία εν γένει έχουν πληγεί αρκετά τα τελευταία χρόνια λόγω των εξελίξεων στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Αυτό ώθησε πολλούς από εμάς που εμπλεκόμαστε άμεσα με την εργασιακή απασχόληση να βάλουμε στο μικροσκόπιο τα νέα δεδομένα, περιλαμβάνοντας ακόμα και τους υπαλλήλους, θέματα απόδοσης, παραγωγικότητας κ.λπ.

Για να μπορούμε όμως να μιλάμε με ρεαλιστικούς όρους θα πρέπει ναι μεν να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον εργασιακό χώρο, αλλά ταυτόχρονα να αφουγκραστούμε αυτό που μας περιμένει αύριο. Και το αύριο είναι η Generation «Y», η οποία ήδη μπαίνει δυναμικά στον εργασιακό στίβο και καθώς περνά ο καιρός θα εξελίσσεται επαγγελματικά όλο και περισσότερο. Με αυτή την έρευνα θελήσαμε να δώσουμε «φωνή» στους αυριανούς συναδέλφους και συνεργάτες που θα έχουμε όλοι. Σκοπός μας ήταν να εξετάσουμε με ποια κριτήρια σκοπεύουν να χτίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, πώς θα αξιολογούν τους μελλοντικούς τους εργοδότες και σε ποιες εταιρείες θα ήθελαν να εργαστούν.

Η γενιά με τα περισσότερα nicknames
Τα ευρήματα είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε αυτή τη γενιά, διαπιστώνει κανείς πως είναι η πρώτη γενιά στην ιστορία που έχει τόσα nicknames. Yers, Milenials, Echo-Boomers, Net Generation. Και κάθε ένα από αυτά έχει τη σημασία του. Οι Yers θέλουν να ξέρουν το «γιατί», εμβαθύνουν, εστιάζουν στις αιτίες για να βρουν λύση στο πρόβλημα. Αποκαλούνται και Echo-Boomers γιατί είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος γενιά μετά από τους Baby Boomers και Net Generation, γιατί είναι δικτυωμένοι παντού και τεχνολογικά πιο καταρτισμένοι από κάθε άλλη γενιά. Το βλέπουμε γύρω μας ήδη. Είναι νέοι επαγγελματίες, έξυπνοι και δυναμικοί. Εξοπλισμένοι σαν αστακοί με BlackBerrys, laptops, tablets και άλλες συσκευές, η Generation «Y» είναι plugged-in 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και ζει ανάμεσά μας.

Οι Yers θέλουν mobility στην εργασία τους, τουϊτάρουν και ανεβάζουν φωτογραφίες στο Instagram την ώρα της δουλειάς, αλλά ταυτόχρονα αποδίδουν κατά μέσο όρο περισσότερο από κάθε άλλη γενιά. Είναι δικτυωμένοι όχι απλά γιατί το απαιτεί η εργασία, αλλά γιατί μεγάλωσαν και ζουν μέσα στην τεχνολογία. Έτσι επικοινωνούν, με αυτό τον τρόπο πια εκφράζονται, εκεί αγοράζουν και εκεί καταναλώνουν. Θέλουν να δουλεύουν πολύ αλλά δε θέλουν η δουλειά να είναι η ζωή τους. Είναι η γενιά που θα διοικεί ομάδες με μεγαλύτερους ηλικιακά υφισταμένους της και θα προάγεται επαγγελματικά πιο γρήγορα και εύκολα. Είναι άτομα διατεθειμένα να εργαστούν σκληρά αλλά έχουν και απαιτήσεις. Κι αυτές οι απαιτήσεις περιγράφονται, μέσα από την έρευνα, από το 80% των ερωτηθέντων σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ήθος και δυνατότητες εσωτερικής εκπαίδευσης. Ακολουθούν η ισχυρή εταιρική κουλτούρα, η καινοτομία και το ενδιαφέρον της εταιρείας για το περιβάλλον.

Πάνω από 70% των νέων θεωρεί ότι η εταιρική εικόνα είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή εργοδότη. Τα super brands επωφελούνταν πάντα ως εργοδότες από το γεγονός αυτό. Όλοι θα ήθελαν ιδανικά να εργαστούν για την Google ή την Apple. Μόνο που τώρα θα πρέπει να αποδεικνύουν έμπρακτα όλες οι επιχειρήσεις πως πέρα από ένα δυνατό brand name, είναι όντως και ιδανικοί εργοδότες. Οι Yers είναι έτοιμοι για αλλαγή πορείας ανά πάσα στιγμή, θα αποτελέσουν τον πιο δημιουργικό πυρήνα σε μια επιχείρηση, όσο τους δίνονται ευκαιρίες εξέλιξης. Δεν θα μείνουν σε μια εταιρεία για δέκα χρόνια στάσιμοι. Δεν θα τους κρατήσει για πάντα το μεγάλο brand αν δουν πως τους δίνονται αλλού προκλήσεις. Μπορεί ακόμα και να δοκιμάσουν ένα δικό τους start-up σχήμα, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Προσαρμοστικότητα
Το πιο σημαντικό κρύβεται σε μια λέξη. Προσαρμοστικότητα. Η Γενιά «Υ» προσαρμόζεται στο περιβάλλον και τις αλλαγές του πιο γρήγορα από κάθε άλλη γενιά και αυτό είναι το κλειδί σήμερα. Είναι η γενιά που δε θέλει πια στερεότυπα στον εργασιακό χώρο ή σχήματα command-and-control και απενοχοποιεί εργασιακές συμπεριφορές και στάσεις ζωής. Αισθάνεται υπεύθυνη για την πορεία και την επιτυχία της καριέρας της. Κάθε αποτυχία θεωρείται για τους Yers μια ευκαιρία για να προσπαθήσουν ξανά. Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό.

Οι Echo-Boomers δεν θα εναποθέσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη στον Manager τους, αλλά θα προσπαθούν διαρκώς να δημιουργούν οι ίδιοι ευκαιρίες για να αναπτύξουν το επαγγελματικό τους status quo, τη δικτύωσή τους εντός και εκτός οργανισμού, να εμπλακούν σε νέα εργασιακά «χωράφια» και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες. Μη τους υποτιμήσετε και μην τους αγνοήσετε. Είναι η γενιά που έχει μπει στον εργασιακό στίβο με τα περισσότερα προσόντα από κάθε άλλη και ήδη έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω της κρίσης που αποδυναμώνει αρκετά τη νεανική απασχόληση. Με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα είναι όλο και πιο εμφανείς οι αλλαγές. Η γενιά με το σύνδρομο του Peter Pan (λόγω της κρίσης αδυνατεί να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία νωρίς) φέρει μαζί της δώρα που κανείς δεν πρέπει να φοβάται. Μαζί με την κρίση και όσα μαθαίνουμε πια είμαστε σε θέση να αναδιοργανωθούμε και να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα. Εργαζόμενοι και εργοδότες.

Πρόκληση η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων
Ως προς τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές που προκύπτουν βάσει της έρευνας αφορούν στη σημασία τόσο της προσέλκυσης όσο και της διατήρησης και ανάπτυξης των νέων υπαλλήλων. Ως προς την προσέλκυση νέων ταλέντων πρέπει συστηματικά να προβάλουν τις ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης καριέρας που προσφέρει ο οργανισμός τους. Να υπάρχει σωστή διαχείριση της εταιρικής εικόνας μέσα από την προβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων και του καλού ονόματος και της φήμης της εταιρείας. Να δίνεται έμφαση στο ταίριασμα του υποψήφιου με τις αξίες του οργανισμού και να προβάλλεται η κουλτούρα της εταιρείας ως προς την «εργασιακή ασφάλεια» που παρέχει.

Όσον αφορά στη διατήρηση και την ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο σχεδιασμό έργων με προκλήσεις, στην ύπαρξη συστημάτων προγραμματισμού και ανάπτυξης καριέρας με ενεργή συμμετοχή των νέων στο σχεδιασμό της, ενθάρρυνση της συμμετοχής σε διατμηματικά έργα, δημιουργία career paths, κάθετα και οριζόντια μέσα στην επιχείρηση, καθώς και προγράμματα εξισορρόπησης προσωπικής – εργασιακής ζωής. Η γενιά «Υ», προς έκπληξη πολλών, δίνει μεγάλη έμφαση στις ηθικές αξίες, οπότε ας μην εκληφθεί πως έρχεται για να ακυρώσει κάθε τι παλιό ή εδραιωμένο. Έρχεται όμως να το αμφισβητήσει και να το αλλάξει προς το καλύτερο, όπου αυτό απαιτείται. Κάθε οργανισμός πλέον θα πρέπει να προσαρμοστεί για να υποδεχτεί μια γενιά πολλά υποσχόμενη, σε μια εποχή που εργασιακά χωλαίνει και να την εξελίξει δημιουργώντας και ενισχύοντας το εργασιακό περιβάλλον προς όφελος όλων.

  • το άρθρο υπογράφει η Φωτεινή Γαϊτανλή, Marketing Director, kariera.gr
  • πηγή: www.marketingweek.gr

Η επικοινωνία μέσα είναι η …εικόνα έξω!

Ο Προπονητής, ο Καθηγητής, ο Διευθυντής, ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Όλοι όσοι δίνουν αξία στην ομάδα τους και λειτουργούν με σεβασμό και διαφάνεια διαχέοντας την πληροφορία, την ενημέρωση, τα καλά ή τα λιγότερα καλά νέα. Όλοι όσοι κινητοποιούν μέσω μίας άρτιας επικοινωνίας τον οργανισμό τους και κάνουν τους ανθρώπους τους πρεσβευτές και θεματοφύλακες της προόδου και της επιτυχίας. Η σημασία της εσωτερικής επικοινωνίας είναι διαχρονικό μυστικό επιτυχίας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα όσο η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους!

Ο Stephen Covey έλεγε ότι τα περισσότερα προβλήματα επικοινωνίας εμφανίζονται όταν εντοπίζουμε «δυσλειτουργίες στην ικανότητα της ακοής». Όταν μαθαίνουμε να ακούμε, να προσπαθούμε να μεταδώσουμε ή να καταλάβουμε πραγματικά ένα μήνυμα, τότε η αλληλεπίδραση πομπού και δέκτη, λειτουργεί με θαυμαστό τρόπο, δημιουργώντας γερές σχέσεις εμπιστοσύνης, δέσμευσης και υπευθυνότητας. Το σύνολο των εργαζομένων μίας επιχείρησης είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της. Είναι η φωνή της προς τα έξω, οι άνθρωποι που θα βγουν στην αγορά και θα την παρουσιάσουν με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό σε όποιο επίπεδο ιεραρχίας και εάν ανήκουν.

Είναι γεγονός, ότι το «κλίμα» σε μία εταιρεία, «συννεφιάζει» σε δύσκολες περιόδους. Οι κοινές δράσεις, η συμμετοχή των οικογενειών των εργαζομένων, το αίσθημα της υπερηφάνειας και της ασφάλειας είναι κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της προόδου και της ανάπτυξης. Είναι απόλυτα θεμιτό η κρίση να επηρεάσει τους στόχους και να διαφοροποιήσει τις στρατηγικές και το σχέδιο δράσης ενός ομίλου. Αρκεί οι εργαζόμενοι να είναι οι πρώτοι που θα ενημερωθούν, που θα αντιληφθούν, θα κατανοήσουν και θα πιστέψουν στο σύνολο των μηνυμάτων που εκπέμπονται από την επιχείρηση προς τους ίδιους και προς όλες τις ομάδες συμμέτοχων.

Γιατί μόνο έτσι θα νιώσουν ότι αναγνωρίζεται η συμβολή τους στην πορεία της επιχείρησης, θα νιώσουν συνυπεύθυνοι για την ανάπτυξη και την επιτυχία της. Κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης. Η συνεπής και συνεχής ενημέρωση, η εκπαίδευση, η επιβράβευση, η ενίσχυση της διαδραστικότητας, η ενθάρρυνση κατάθεσης ιδεών, χτίζουν τα γερά θεμέλια της εσωτερικής επικοινωνίας και δημιουργούν ένα συμπαγές σύμπλεγμα ανθρώπων και στόχων. Η ενεργή και δυναμική εσωτερική επικοινωνία είναι σε θέση να δημιουργήσει μία κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης η οποία προσθέτει αξία και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην υλοποίηση και απόδοση της συνολικής επικοινωνιακής στρατηγικής.

• Το άρθρο υπογράφει η Δήμητρα Δασκαλάκη, Αντιπρόεδρος  Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ

πηγή: www.marketingweek.gr

Video production & marketing: 10 τάσεις για το 2017

Το video production είναι μια υπόθεση σύνθετη και οι marketers χρειάζονται καθοδήγηση. Για να λυθεί αυτό το ζήτημα, ιδού τα top video production trends για το 2017, όπως έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό.

1. H ανάλυση της κάμερας γίνεται όλο και καλύτερη

Όχι πριν από πολύ καιρό, οι 4k video κάμερες ήταν καινούργιες και εντυπωσιακές. Όχι πια. To 4Κ video production είναι πλέον κάτι αναμενόμενο από τις video production υπηρεσίες μιας εταιρείας. Το 2017 οι καινούργιες video κάμερες εξακολουθούν να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση 5k, 8k, ακόμα και 18k. Βέβαια, δεν είναι πάντα αναγκαία η τόσο υψηλή ανάλυση…

2. Το drone video γίνεται όλο και πιο δημοφιλές

Το 2016 είναι η χρονιά που η FAA παρουσίασε τους επίσημους κανονισμούς για τα drones για τα οποία χρειάζεται άδεια χειριστή. Τώρα που υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για να αποκτήσει κανείς άδεια, όλο και περισσότερες video production εταιρείες προσθέτουν στην πιστοποίησή τους το δίπλωμα χειριστή, αλλά και το drone video στις υπηρεσίες τους. Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές drone συνεχίζουν να παρουσιάζουν καινούργια μοντέλα με καλύτερες επιδόσεις και ανάλυση κάμερας. Δεδομένου πως τα drones μπορούν να προσφέρουν, σε πολύ λογική τιμή, τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα που παλιότερα βλέπαμε μόνο από ελικόπτερο, το trend είναι προφανές. Το 2017 η ζήτηση για εναέρια drone video θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

3. Το video 360 μοιρών δεν ενθουσιάζει πλέον

Την περασμένη χρονιά η παρουσίαση του video 360 μοιρών προκάλεσε ενθουσιασμό στη video marketing αγορά. Ωστόσο, ο κόσμος ενθουσιάστηκε, επειδή ήταν κάτι καινούργιο, όχι επειδή ήταν ένα ισχυρό εργαλείο που βοηθούσε να αναδείξει την «αφήγηση» της δουλειάς τους. Πλέον το video 360 μοιρών ως εργαλείο του marketing ίσως και να έχει… ξεφουσκώσει.

4. VR & AR: πολύ buzz, αλλά δεν έχουν «κουμπώσει» καλά (ακόμα τουλάχιστον)

To VR (virtual reality) και το AR (augmented reality) αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο των marketers:. Ωστόσο, μια έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο PR Newswire, έδειξε πως μόλις το 8% των marketers χρησιμοποιούν VR και μόνο το 7% AR. Οι χρήστες λατρεύουν το VR και το AR, όμως αυτήν τη στιγμή η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο gaming και στο entertainment. Είναι άγνωστο πότε θα είναι χρήσιμα ή διαθέσιμα σ’ ένα μεγαλύτερο ποσοστό marketers. Στο μέλλον, VR και AR θα είναι κάτι παραπάνω από εξειδικευμένο entertainment. Προς το παρόν όμως, VR και AR δεν είναι «relevant» στους περισσότερους marketers.

5. To Facebook video γίνεται πιο σύνθετο και πιο σημαντικό

Το Facebook έχει γίνει ένα μεγαθήριο του video, με περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια views κάθε μέρα. Με αυτήν τη δημοτικότητα, η σημασία του Facebook video συνεχίζει να μεγαλώνει στους marketers. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον πως τα Facebook videos αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για τους marketers.

6. Το social media video είναι πλέον κάτι εξειδικευμένο

Είναι δεδομένο πως τα social media είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία του video marketing. Αυτό που ήταν απλά μια προσθήκη για τους marketers, που πόσταραν το ίδιο video σε όλα τα social media, πλέον έχει αποκτήσει τον δικό του τομέα. Για να πετύχεις με το video στα social media, οι marketers πρέπει να καταλάβουν τα καλύτερα format και υπηρεσίες της κάθε πλατφόρμας, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές video versions που ταιριάζουν σε καθεμιά, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram, Snapchat και YouTube.Το video production σημαίνει πλέον να δημιουργείς ένα «πακέτο» από video με το κάθε ένα απ’ αυτά να είναι προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές του μέρους που θα προβάλλεται, ειδικά εάν αυτό είναι στα social media.

7. To πληρωμένο promotion για Facebook video είναι το νέο στάνταρ

Το video στο Facebook είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους marketers, αλλά το να ποστάρεις απλώς video δεν είναι πλέον αρκετό. Είναι πολύ εύκολο να χαθεί το video content σου μέσα στο «θόρυβο και γι’ αυτό πρέπει να… επενδύσεις. Τα social media θα είναι πάντα ελεύθερα, όπως και το να ποστάρεις ένα video. Ωστόσο, το visibility στα social media είναι αυτό που πρέπει να έχουν οι marketers, και αυτό που πρέπει να βάζουν επάνω το budget τους.

8. Το live streaming video γίνεται όλο και πιο “hot”

Το live video streaming είναι παντού. Από apps όπως τα Facebook Live, Snapchat, YouTube και Periscope μέχρι πλατφόρμες όπως οι Lifestream, Brightcove και DaCast. Γιατί; Επειδή η αμεσότητα του live κερδίζει άνετα και με διαφορά το pre-recorded. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως οι viewers θέλουν το ζωντανό. Με το live να είναι δεδομένα δημοφιλές, οι marketers πρέπει να βρουν πώς θα ενσωματώσουν με τον καλύτερο τρόπο το live στην content στρατηγική τους. Ωστόσο, το live δεν λειτουργεί όπως κάθε άλλο content που δημιουργείς και μετά προσελκύεις κόσμο με αυτό. Με το live πρέπει πρώτα να προσελκύσεις τον κόσμο, ώστε να είναι ήδη εκεί όταν εσύ ξεκινήσεις το live streaming σου.

9. Τα animated explainer videos κρατάνε ακόμα γερά

Τα animated explainer videos υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και θα περίμενε κανείς η δημοτικότητά τους να έχει σημειώσει πτώση. Κι όμως όχι. Σύμφωνα με το Wyzowl, το 45% των εταιρειών έχουν ένα explainer video στο home page τους, και απ’ αυτές τις εταιρείες, το 83% δηλώνουν πως το home page video τους είναι αποτελεσματικό. Είναι σαφές πως τα animated explainers παραμένουν μια αποτελεσματική και δημοφιλής λύση για τους marketers που χρειάζεται να εξηγήσουν πώς δουλεύει κάτι.

10. Tα video analytics οδηγούν το video production

Για τους marketers, οι μετρήσεις είναι τα πάντα. Όταν μιλάμε για video, τα analytics σε video πλατφόρμες (όπως Wistia και Vidyard) και σε social media (ειδικά το Facebook) δίνουν τη δυνατότητα στους marketers να καταλάβουν τις λεπτομέρειες των επιδόσεων του video content τους. Οι marketers πλέον κατανοούν τι συγκεκριμένα αρέσει στο κοινό τους και τι όχι. Μπορούν να σταματήσουν να δημιουργούν video content το οποίο δεν ενδιαφέρει το κοινό τους και να εστιάσουν σ’ εκείνο που το βρίσκουν ενδιαφέρον και χρήσιμο. Και το κοινό από την πλευρά του κερδίζει, αφού το video content που λαμβάνει, αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ανάγκες και τα θέλω του. Πλέον ένα κρίσιμο στοιχείο του video production είναι η λεπτομερής ανάλυση του «video content performance». Οι marketers πλέον χρησιμοποιούν video analytics για να καθοδηγήσουν την παραγωγή όπως και να κάνουν τις ROI εκτιμήσεις τους.

 

Ξεφυλλίστε την ειδική έκδοση Production Agencies 2017 με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επιμέλεια: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

πηγή: www.advertising.gr

2ο συνέδριο Digital Marketing / Game Changer

Η 24Media διοργανώνει το 2ο συνέδριο για το Digital Marketing της σειράς Game Changer, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Στο φετινό συνέδριο θα φιλοξενηθούν προσωπικότητες και στελέχη του χώρου που θα θέσουν προς συζήτηση κύρια ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, όπως οι ευκαιρίες που προσφέρει το ψηφιακό περιβάλλον, η δημιουργία αξιόπιστου και στοχευόμενου περιεχομένου, η δημιουργία επιτυχημένης στρατηγικής email marketing παγκόσμιας εμβέλειας, η σημασία της δημιουργικότητας για πρωτοπόρες εφαρμογές ψηφιακού marketing, ο τρόπος να εμπλέξεις και να διατηρήσεις «δύσκολο» κοινό-αγορά, η στρατηγική marketing 360, η σημασία των influencers για το marketing.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών συγκαταλέγονται και οι Panagiotis Giannopoulos, Global Head of Email Marketing, Amazon, Marshall Stark, Head of Display and Video Platforms, EMEA Go to Market, Google, Patrick M Falconer, Executive Director, The New York Times και Malika Sharma, Business Director, Digital Marketing Strategy & Client Servicing, Neo@Ogilvy. Χορηγός του συνεδρίου είναι η Valuecom και Υποστηρικτές οι Athens Tech College, BCA College και Regus.

Λογιστική & Ιστορία!

«Ο βίος ανθρώποις λογισμού κ’ αριθμού δείται πάνυ. Ζώμεν (δε) αριθμώ και λογισμώ. Ταύτα γαρ σώζει βροτούς» Επίχαρμος (5ος αι. π.Χ.)

Ξέρατε ότι η λογιστική, ήρθε για να πληροφορήσει τον άνθρωπο για την πορεία της οικονομικής οντότητας σε επενδυτές, δανειστές, άρχοντες και αρχές και ούτω κάθ’ εξής.

Όπου και να γυρίσετε το βλέμα σας σε ένα οικονομικό βιβλίο θα βρείτε το παραπάνω σχόλιο και αν όχι το ίδιο τότε ένα σχεδόν όμοιο του. Πάρα πολύ ωραία, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ιστορία. Δεν αναφερόμαστε στην ιστορία μιας επιχείρησης στο παρόν άρθρο. Αλλά στην ιστορία της ίδιας της λογιστικής!

First things first, λένε στην Αγγλία και για να τα βάλουμε σε μία χρονολογική σειρά τα πράγματα, ας αρχίσουμε με την ιστορία της γραφής, που όπως λένε αρχαιολόγοι είναι αποτέλεσμα του πρώτου πολιτισμού της Μεσοποταμίας και ναι, καλά μαντέψατε, ο στόχος της γραφής, κρίνεται ότι είναι η εξυπηρέτηση λογιστικών αρχείων για μέτρηση αποθεμάτων φαγητού και σπόρων!

Η ίδια η γραφή είναι αποτέλεσμα της λογιστικής!

 

Όμως δεν είναι αυτό που λέμε σήμερα λογιστική. Ούτε απλογραφικά/διπλογραφικά βιβλία υπήρχαν τότε. Η λογιστική με την έννοια που την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, είναι αποτέλεσμα πολύ μεταγενέστερο και στοιχεία διπλογραφικής μεθόδου, έχουμε γύρω στο 1494 μ.X. με τη δημοσίευση του πρώτου έργου από τον φραγκισκανό μοναχό Luca di Borgo Pacioli, στο οποίο αναλύει τον τρόπο λειτουργίας της διγραφίας, όπου επεχείρησε και διέκρινε τους λογαριασμούς σε τάξεις στο γενικό καθολικό.

Το έργο αυτό είναι επίσης ένα από τα πρώτα έργα τα οποία τυπώνονται και ακολουθούν και άλλα όπως αυτό του La Tenue des livres rendue facile του ημερολογίου – καθολικού συστήματος με τη χρησιμοποίηση σ’ αυτό των λογαριασμών : Tαμείο, Eμπορεύματα, Eισπρακτέα γραμμάτια, Πληρωτέα γραμμάτια, Kέρδη, Zημίες.

Εν ολίγοις, μέχρι το 1865, το έμβρυο που κυοφορείται, παίρνει σάρκα και οστά, σιγά σιγά, αλλά σταθερά.

Έννοιες όπως διγραφία, η θεωρία της έννοιας του επιχειρηματία, η έννοια της διαρκούς απογραφής, η επινόηση του ημερολογίου, λογαριασμοί όπως το ταμείο, γραμμάτεια εισπρακτέα κλπ, η διάκριση των λογαριασμών σε λογαριασμούς: Προσώπων, Πραγμάτων, Κεφαλαιούχου, είναι έννοιες που σήμερα ξέρουμε είτε ως έχουν (πχ επιχειρηματίας, ημερολόγιο) είτε με κάποια άλλη πληρέστερη μορφή (πχ Ενεργητικό Παθητικό). Επίσης η επινόηση και εισαγωγή από τους A. Guilbant και E. Leautey το 1865 του περιοδικού αποτελέσματος με την εξίσωση: Κύκλος εργασιών ± Δαπάνες εκμεταλλεύσεως = Αποτέλεσμα περιόδου συμβαίνει μέχρι εκείνη την χρονιά.

 

H περίοδος από 1870 μέχρι 1950 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εποχή της λογιστικής οργανώσεως (της οργανώσεως του λογιστηρίου των οικονομικών οργανισμών) με το λογιστικό σχέδιο (της τυπικής και ουσιαστικής διαρθρώσεως), γιατί στην εποχή αυτή γίνονται από επιφανείς επιστήμονες και από ειδικούς οι σημαντικότερες εισηγήσεις που άπτονται του θέματος της λογιστικής τυποποιήσεως (του λογιστικού σχεδίου) και φυσικά δίνουν μεγάλη ώθηση στη λογιστική, αυξάνοντας το γόητρό της, δηλαδή υπάρχει έξαρση σ’ αυτό το τόσο βασικό θέμα για την ανάπτυξη των οικονομικών οργανισμών. Σε αυτήν την εποχή έγιναν οι εξής (κυριότερες) εξελίξεις της λογιστικής: το 1876 έγινε η επαναστατική επινόηση από τον αμερικανό αποθηκάριο Melvil Dewey του δεκαδικού συστήματος για την τυπική διάρθρωση (κωδική αρίθμηση) των λογαριασμών της λογιστικής, όπου με τους συνδυασμούς των πολλαπλασίων του (του εκατονταδικού κ.λπ.) βρίσκεται στην επικαιρότητα για την τυπική διάρθρωση των λογιστικών σχεδίων, το 1880 η θεωρία της αυτοτελούς λογιστικής οντότητας από τον C. E. Sprague, το 1885 εισάγεται η κοστολόγηση από τον Henry Metralte, το 1912 και 1922 η επινόηση και εφαρμογή της πρότυπης κοστολόγησης από τους Harrington Emerson και C.W. Bennet, το 1927 και 1929 η πρόταση λογιστικού σχεδίου από τον E. Schmalenbach, που αποτελεί πρότυπο των μετέπειτα καταρτιζομένων σε διεθνή κλίμακα, το 1941 η εφαρμογή των μητρών στη μελέτη προβλημάτων μιας οικονομίας από τον W. Leontief, άλλα θέματα, όπως: η επινόηση των αποσβέσεων των παγίων, η καθιέρωση, με πυρήνα τη λογιστική, του οικονομικού λογισμού, η εμφάνιση και προώθηση των εμπειρογνωμόνων λογιστών-ελεγκτών, η εμφάνιση και προώθηση του θεσμού των ανωνύμων εταιρειών για τους μεγάλους (κυρίως) οικονομικούς οργανισμούς κ.ά. Εισάγεται επίσης το πρώτο νομοθέτημα του ελληνικού κράτους για το εμπόριο, ο «Εμπορικός Νόμος» (19/04/1835). Στο νόμο αυτό, εκτός των άλλων, γίνεται αναφορά στην τήρηση των βιβλίων και στις μορφές των εμπορικών εταιρειών. Το έτος 1918, με το Ν. 1348 «περί εποπτείας ανωνύμων εταιρειών», θεσπίστηκαν, για πρώτη φορά, διατάξεις περί της καταρτίσεως και του περιεχομένου του ισολογισμού των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες το έτος 1920 περιλήφθηκαν σχεδόν αυτούσιες στο γνωστό νόμο 2190/20.

ΠΗΓΕΣ
– Βασίλειος Φ. Φίλιος, Ιστορία της Νεότερης Ελληνικής Λογιστικής, Αθήνα 1998. Έργο πολύτιμο για τον μελετητή της ιστορίας της λογιστικής, αλλά και της λογιστικής γενικότερα.
– Οικονομική και Λογιστική Εγκυκλοπαίδεια, διευθυνταί: Νικόλαος Αλικάκος – Γεώργιος Μουσταφέλλος, Εκδοτικός Οίκος Ιωάννου Σιδέρη, Αθήναι 1957. Δεκάτομο μνημειώδες έργο, με πλήθος πληροφοριών και με συγγραφείς τους σπουδαιότερους της εποχής.

 

Ισολογισμός
Παπακυριαζή 33
Λάρισα, 41222
P: 2410 25 98 96
info@isologismo.gr
www.isologismo.gr
 

On Line οι 7 στους 10 Έλληνες

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι τόσο του εργασιακού μας βίου όσο και τον κοινωνικών συναναστροφών. Έρευνες δείχνουν πως η πρώτη κίνηση που κάνει ένας άνθρωπος μόλις ξυπνήσει, αλλά και η τελευταία προτού πέσει για ύπνο, είναι να συνδεθεί μέσω κινητού ή tablet στα social media για να ενημερωθεί για ότι τελευταίο έχει προκύψει.

AdTech Ad

Και αν οι μεγαλύτερες ηλικίες, επιδεικνύουν, λόγω ωριμότητας ή λόγω έλλειψης δεξιοτήτων, εγκράτεια σε αυτή τη νέα μανία, στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες η χρήση του διαδικτύου είναι καθολική.

Oι Έλληνες πάντως στην πλειονότητά τους βρίσκονται online καθημερινά, εξαρτημένοι από τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές τους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, το χρονικό διάστημα Μάρτιος – Ιούνιος 2017, με τίτλο “Focus On Tech Life”,  το ποσοστό των Ελλήνων που “σερφάρουν” στο Διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα αγγίζει το 81,8%  ενώ το 70,8% είναι καθημερινά online. Επτά δηλαδή στους 10 δεν αποσυνδέονται ποτέ από την «ψηφιακή πραγματικότητα».

Άκρως εντυπωσιακή και συνάμα ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται στις μικρότερες ηλικίες, όπου τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 87,7%, αποδεικνύοντας ότι ειδικά για τους νέους το Διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Ειδικότερα, η μέση διάρκεια χρήσης του ‘Ίντερνετ από τους Έλληνες είναι τα 179 λεπτά. Στις ηλικίες 65-74 ετών, οι ‘Έλληνες περιηγούνται στο Διαδίκτυο περί τα 122 λεπτά, ενώ τα 236 λεπτά φτάνει η μέση διάρκεια χρήσης στις ηλικίες 18-24 ετών!

Στην περίπτωση δε των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 5 στους 10 (48,8%) συνδέονται σε καθημερινή βάση, με το Facebook να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία και να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δημοφιλία. Την ίδια ώρα, ένα ποσοστό 50,6% είναι “εθισμένο” στο να κατεβάζει mobile apps. Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες , πρώτα έρχονται τα social media (34%), ακολουθούν οι χάρτες (22,4%), η ενημέρωση (21,8%), τα παιχνίδια (21,8%) και η διασκέδαση (21,5%).

Όσο για τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν στην κατοχή τους smartphone και εδώ τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν αφού το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και διαμορφώνεται στο 70%. Εννοείται πως στις ηλικίες έως 34 ετών κινητά παλαιότερης τεχνολογίας που υποστηρίζουν ελάχιστες εφαρμογές, μόνο μουσειακή και όχι χρηστική αξία μπορούν να έχουν.

Σαφώς και τα συγκεκριμένα ποσοστά κατόχων «έξυπνων» κινητών είναι υψηλά χάρη στο ανεπτυγμένο δίκτυο της χώρας. Όπως τονίζεται στην έρευνα της Focus Bari το 69,6% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, 1 στα 4 νοικοκυριά (περίπου 946.000) έχουν συνδρομητική τηλεόραση, ποσοστό που ανεβαίνει στο 31,6% στις οικογένειες με περισσότερα από 4 μέλη.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται το φαινόμενο τα παιδιά να μυούνται στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου από ολοένα και μικρότερη ηλικία. Το 75,7% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ποσοστό που φθάνει στο 90,3% στις ηλικίες 10-12 ετών. Επιπλέον, ένα στα έξι παιδιά (το 16,4%), ηλικίας 6 έως 12 ετών, έχει κινητό τηλέφωνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.998 ατόμων καλύπτοντας την ηπειρωτική Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά της χώρας, με τον συνολικό καλυπτόμενο πληθυσμό ηλικίας 13-74 ετών να φθάνει περίπου στα 8,4 εκατ. πολίτες.

(Φωτό: AP / Ebrahim Noroozi)

πηγή: news247.gr

Facebook: Το video εκτοξεύει τα διαφημιστικά έσοδα

Στα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασαν οι διαφημιστικές πωλήσεις του Facebook στο προηγούμενο τρίμηνο, σε μια απόδειξη πως το video αποδίδει καρπούς για το social δίκτυο.

Παράλληλα, η πλατφόρμα παραμένει σταθερή στους 2 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, ενώ τα διαφημιστικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 47% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το Facebook είχε επίσης 1,3 δισ. καθημερινούς χρήστες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ το 87% των διαφημιστικών της εσόδων για το εξεταζόμενο τρίμηνο, προήλθε από το Mobile.

Στο mobile, το Instagram, ιδιοκτησίας Facebook, κατέγραψε 700 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και η εφαρμογή Messenger άλλους 1,2 δισ. χρήστες. Πλέον, το Facebook έχει αρχίσει να εξαπλώνει τα διαφημιστικά του προϊόντα και στις δυο αυτές εφαρμογές, καθώς εκτιμά ότι σύντομα θα ξεμείνει από χώρο στο βασικό News Feed.

Η social πλατφόρμα έχει ρίξει μεγάλο βάρος στο video και για το σκοπό αυτό, βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλαπλούς media συνεργάτες, για την παραγωγή shows, που θα «τραβήξουν» περισσότερο κόσμο στην παρακολούθηση videos για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρώτη σειρά προγραμμάτων αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

(πηγή: advertising.gr)

40 under 40: Τα πρόσωπα – κλειδιά της λίστας του Fortune

Την ετήσια λίστα 40 undet 40 κυκλοφόρησε η αμερικανική έκδοση του περιοδικού Fortune, περιλαμβάνοντας για μια ακόμη χρονιά σημαντικές εκπλήξεις.

AdTech Ad

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η λίστα ανοίγει με το πρόσωπο του Μανουέλ Μακρόν, του Γάλλου προέδρου ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στα 39 του χρόνια.

Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 12 πιο ξεχωριστά ονόματα της λίστας από τον κόσμο των επιχειρήσεων, όπως τα διάλεξαν οι συντάκτες του Fortune.

MARK ZUCKERBERG, 33 ΕΤΩΝ

Διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής, Facebook

Ο Zuckerberg έχει υπάρξει ένας τιτάνας του κλάδου για τόσο πολύ καιρό που η νεότητά του πλέον δεν είναι και τόσο αξιοσημείωτη. Ασχολείται έντονα με τη φιλανθρωπία και είναι και έμπειρος επιχειρηματίας, γνωστός για το στρατηγικό του όραμα. Κάποιοι λένε ότι θα κατέβει και για πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει στη λίστα μας για κάμποσα χρόνια ακόμα.

CHENG WEI, 35 ΕΤΩΝ, ΚΑΙ JEAN LIU, 39 ΕΤΩΝ

Συνιδρυτές, Didi Chuxing

Η Didi Chuxing έγινε γνωστή πέρυσι ως η εταιρεία που αγόρασε τις λειτουργίες της Uber στην Κίνα, νικώντας την αντίπαλό της στη μάχη για τη μεγαλύτερη αγορά ταξί στον πλανήτη. Από τότε, ο κινεζικός γίγαντας της μίσθωσης υπηρεσιών ταξί πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία, με έναν γύρο χρηματοδότησης 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτίμησε την εταιρεία σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις της εκτείνονται πλέον από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική.

BRIAN CHESKY, 35 ΕΤΩΝ, NATHAN BLECHARCZYK, 34 ΕΤΩΝ, JOE GEBBIA, 35 ΕΤΩΝ

Συνιδρυτές, Airbnb

Ίσως είναι η μόνη τριάδα ιδρυτών που έχει μείνει μαζί ως επικεφαλής μιας startup αυτού του μεγέθους για μια περίοδο εννιά ετών. Ο διευθύνων σύμβουλος Chesky, ο διευθυντής προϊόντος Gebbia, και ο διευθυντής στρατηγικής Blecharczyk ηγούνται της Airbnb εν μέσω μιας αρκετά συναρπαστικής χρονιάς. Η εταιρεία «τα βρήκε» με το Σαν Φραντσίσκο, λάνσαρε μια νέα πλατφόρμα για «εμπειρίες», έγινε κερδοφόρα, και είδε την αξία της να αποτιμάται στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δείτε και την υπόλοιπη λίστα στο Fortunegreece

Η Ελλάδα ως brand και η πρωτιά της Ιαπωνίας

Η πρόσφατη έρευνα της FutureBrand, που αξιολογεί το brand κάθε χώρας, φέρνει την Ιαπωνία στην κορυφή και «ρίχνει» την Ελλάδα, που έχει χάσει πολύ και σημαντικό έδαφος, στην 30ή θέση…

Πόσο… ισχυρό μπορεί να είναι το brand μιας χώρας και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που το ωθούν στην κορυφή; Στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησε να δώσει απαντήσεις η τελευταία παγκόσμια έρευνα Country Brand Index (CBI) της FutureBrand, η οποία κατέγραψε την αξία του brand συνολικά 75 χωρών στον κόσμο, με την Ιαπωνία, την Ελβετία και τη Γερμανία να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα Country Brand Index (CBI) της FutureBrand στην 30ή θέση, ενώ οι χώρες με την πιο μικρή αξία στο brand τους είναι το Πακιστάν, η Ουκρανία και η Νιγηρία, οι οποίες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

Ποιες χώρες είναι brands;

Γενικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά. Από το σύνολο των 75 χωρών που εξετάστηκαν, μόλις οι 22 έχουν τα «προσόντα» για να θεωρηθούν brands. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες ανά τον κόσμο αντιλαμβάνονται το βαθμό ισχύος μιας χώρας όχι μόνο από το γενικότερο status και την εμπειρία που προσφέρει, αλλά ως συνισταμένη διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η ποιότητα ζωής, οι αξίες που πρεσβεύει, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ο πολιτισμός, η ιστορία, ο τουρισμός και η εξειδίκευση του «made in». Η FutureΒrand συγκέντρωσε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από 2.530 άτομα σε 17 χώρες για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνας. Οι χώρες αυτές ήταν η Αμερική, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι top 20 χώρες αναφορικά με την αξία του brand τους είναι η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Αμερική, η Αυστραλία, η Δανία, η Αυστρία, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα.

Γιατί ξεχώρισε η Ιαπωνία;

Η Ιαπωνία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, θεωρείται από τους ερωτηθέντες μια μοναδική χώρα, όχι μόνο για το κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά και για τον πολιτισμό της. Κάποιοι άλλοι απάντησαν ότι είναι μια χώρα, η οποία συνεχώς βελτιώνεται, ενώ διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο στις ρομποτικές τεχνολογίες και τη μηχανική. Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Ιαπωνία διαθέτει μεγαλύτερη εξειδίκευση στον τομέα της τεχνολογίας, το 65% στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα και το 59% στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τα συνηθέστερα brands που οι ερωτηθέντες συνδέουν με την Ιαπωνία είναι τα Nintendo, Sony, Toshiba, Panasonic, Honda, Toyota και Hitachi. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 65% των ερωτηθέντων θα ήθελε να επισκεφτεί τη χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και το 90% θα τη συνιστούσε ανεπιφύλακτα σε γνωστούς και φίλους. Εννιά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Ιαπωνία είναι μια καλή χώρα για ανάπτυξη επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, το 63% είναι έτοιμο να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες από την Ιαπωνία, τη στιγμή που ο μέσος όρος για όλες τις χώρες είναι 20%. Αυτό που «ανέβασε» την Ιαπωνία στην κορυφή είναι η επιμονή της στην προώθηση του «made in», λόγος για τον οποίο συμπεριελήφθησαν στη λίστα νέοι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ευρωπαϊκές πρωτιές

Όσον αφορά την Ελβετία, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα διαθέτει μεγαλύτερη εξειδίκευση στα προϊόντα πολυτελείας, το 56% στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών και το 39% στην εστίαση και στα ποτά. Τα συνηθέστερα brands που οι ερωτηθέντες συνδέουν με την Ελβετία είναι τα Rolex, Nestlé, Patek Philippe, Toblerone, Swatch, Tag Heuer, Lindt και Tissot. Στην τρίτη θέση, όπως προαναφέρθηκε, είναι η Γερμανία, η οποία περιγράφεται από τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα ως η χώρα που κρατάει δεμένη την οικονομική ζώνη της Ευρώπης. Επίσης, θεωρείται αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης αφού κατάφερε μετά τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να «αναγεννηθεί» από τις στάχτες της και να ισχυροποιήσει τη θέση της. Το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Γερμανία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στην αυτοκινητοβιομηχανία, το 58% στην τεχνολογία και το 40% στις μεταφορές. Τα συνηθέστερα brands που οι ερωτηθέντες συνδέουν με τη Γερμανία είναι τα Mercedes-Benz, Bayer, Volkswagen, Audi, Siemens, Lufthansa, Porsche, Adidas και BMW. Τα κριτήρια της έρευνας Η Ιαπωνία είναι η πρώτη φορά που ηγείται της συγκεκριμένης λίστας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η «δύναμη» του brand συνδέεται με τον αριθμό των καταναλωτικών brands για τα οποία είναι γνωστή μια χώρα, ενώ τα πιο «ισχυρά» brands είναι εκείνα που έχουν εξειδίκευση σε ποικίλες καταναλωτικές κατηγορίες. Επίσης, τα πολλά υποσχόμενα brands είναι εκείνα που έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία, την καινοτομία και την αειφορία. Τέλος, αν μια χώρα διαθέτει επιρροή, αυτό δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand.

H πτώση της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει συμμετοχή στη λίστα της Futurebrand, ωστόσο κατετάγη στην 30ή θέση, αν και πριν από μία δεκαετία βρισκόταν μέσα στην πρώτη δεκάδα. Το 2005 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το brand «Ελλάδα», αφού η χώρα είχε μόλις διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με αποτέλεσμα το «εμπορικό σήμα» να βρεθεί στον κατάλογο με τις δέκα ισχυρότερες χώρες της παγκόσμιας έρευνας Country Brand Index της FutureBrand, καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Ακολούθησε μία γενικότερα θετική πορεία όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο με ανάπτυξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία και τους ελληνικούς τίτλους. Έτσι, ενώ το 2007 -πριν ακόμα αρχίσει η κρίση να ξεδιπλώνεται- το «εμπορικό σήμα» της Ελλάδας καταλάμβανε ακόμα μία ισχυρή θέση, την 9η ως παγκόσμιο brand χώρας, στη συνέχεια πήρε την… κάτω βόλτα, καθώς το 2010 υποχώρησε στην 22η θέση και το 2012, με την απειλή του Grexit, βρέθηκε στο ναδίρ, «κερδίζοντας» την 39η θέση. Ωστόσο, το σήμα «Made in» επανήλθε στο προσκήνιο το 2014, αφού τότε είχε αρχίσει να διαφαίνεται η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα είχε γίνει brand name στο εξωτερικό στον τομέα του τουρισμού, ενώ τα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σημειώνοντας κορυφαίες αποδόσεις. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές τοποθέτησαν από τις αρχές του 2013 έως τα μέσα του 2014 22 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 10,7% του ΑΕΠ. Τότε ήταν που η χώρα βγήκε στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου με κουπόνι 4,95% και 3ετούς ομολόγου με κουπόνι 3,375% και επιτόκιο 3,5%. Το ίδιο «κλίμα» θα μπορούσαμε να πούμε ότι τείνει να διαμορφωθεί και σήμερα, με την ελληνική οικονομία να δείχνει ότι βρίσκεται εκ νέου στο στάδιο της σταθεροποίησης μετά τις μεγάλες απώλειες του α΄ εξαμήνου του 2015. Μάλιστα, ένα από τα σενάρια θέλει τη χώρα να επιχειρεί δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, με την έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου περιορισμένου ύψους, αν και αρκετοί υποστηρίζουν πώς μια βιαστική έξοδος μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε περίπτωση που το επιτόκιο διαμορφωθεί σε μη ανεκτά επίπεδα.

Δεν είναι θέμα αναγνωρισιμότητας

Όμως και η αναγνωρισιμότητα δεν εγγυάται θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η Ιταλία απολαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωρισιμότητας από την Ιαπωνία (η πρώτη βρίσκεται στο 89% και η δεύτερη στο 84%), ωστόσο είναι 17 θέσεις πιο χαμηλά στην κατάταξη. Αντιστοίχως, το Μεξικό απολαμβάνει 80% αναγνωρισιμότητα, αλλά βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Αντιθέτως, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ισλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα είναι στο top 20 των χωρών αλλά έχουν ποσοστό αναγνωρισιμότητας μικρότερο του 70%.

Διοργανώσεις, brands & δραστηριότητες

Θετικό αντίκτυπο στη συνολική εικόνα μιας χώρας έχει και η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε αυτή. Η Νότια Αφρική και ο Καναδάς το 2010 «είδαν» σημαντική άνοδο αναγνωρισιμότητας μετά το FIFA World Cup και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ. Το ίδιο συνέβη και το 2014 με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και το FIFA World Cup στη Βραζιλία. Τόσο η Ρωσία όσο και η Βραζιλία παρουσίασαν άνοδο στην αναγνωρισιμότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία «ανέβηκε» από το 63% στο 80% και η Βραζιλία άγγιξε το 83%. Επίσης, η «δύναμη» του brand μιας χώρας συνδέεται με τον αριθμό των καταναλωτικών brands για τα οποία είναι γνωστή. Για παράδειγμα, όσον αφορά την Ιαπωνία, συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η Toyota, η Nintendo, η Honda, η Sony, η Toshiba και η Panasonic, καθιστώντας τη χώρα «ειδική» στους τομείς της τεχνολογίας, των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντιθέτως, χώρες που είναι χαμηλά στην κατάταξη τείνουν να συνδέονται με λιγότερα ή όχι και τόσο γνωστά καταναλωτικά brands. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες συχνά έκαναν αναφορά σε χώρες με γνωστούς αερομεταφορείς, κάτι που καταδεικνύει ότι ο τομέας των αερομεταφορών μπορεί να «χτίσει» σε υψηλή θέση το brand μιας χώρας. Από την Ιαπωνία μέχρι την Ισλανδία και από τη Χιλή μέχρι τη Νιγηρία, καθεμιά χώρα ξεχωριστά συνδέεται με διαφορετικό τομέα δραστηριοτήτων. Η Γαλλία είναι πιο γνωστή για καθετί που έχει σχέση με τη μόδα (65%), η Γερμανία με την αυτοκινητοβιομηχανία (77%) και η Ια- πωνία με την τεχνολογία (78%). Επίσης, οι ερωτηθέντες στη Γερμανία έκαναν συχνή αναφορά στη λέξη «μπίρα», χωρίς όμως να κατονομάζουν κάποιο συγκε- κριμένο brand. Αυτό σημαίνει
ότι κάποιες φορές μια χώρα είναι στενά συνδεδεμένη με κάποιο προϊόν ή υπηρεσία αλλά χωρίς απαραίτητα οι πολίτες να κάνουν συνειρμό με συγκεκριμένες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Πόλεις με επιρροή

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι 20 πόλεις με τη μεγαλύτερη επιρροή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Πεκίνο, η Ουάσινγκτον, η Μόσχα, το Τόκιο, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Σανγκάη, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Νέο Δελχί, το Σάο Πάολο, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Λος Άντζελες, η Ρώμη, το Τορόντο, η Σεούλ και η Βομβάη. Ωστόσο, δεν αρκεί μια πόλη να έχει επιρροή, για να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand. Για παράδειγμα, η λίστα με τις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή δεν περιλαμβάνει τη Νορβηγία και τη Δανία, αν και βρίσκονται στο top 10 των χωρών με τη μεγαλύτερη αξία στο brand τους. Επίσης, επτά από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη δύναμη επηρεασμού δεν συμπεριλαμβάνονται καν μέσα στις 20 χώρες με τα καλύτερα brand, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να είναι υψηλά στην επιρροή που ασκούν, αλλά είναι χαμηλά όσον αφορά το brand τους. Το Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο βρίσκονται μεταξύ των πόλεων με επιρροή, όμως την ίδια στιγμή η συνολική κατάταξη της Βραζιλίας όσον αφορά το brand είναι στην 43η θέση. Το Νέο Δελχί είναι η 13η πόλη στη σειρά, όσον αφορά τη δύναμη επιρροής του συγκριτικά με την Ινδία, το brand της οποίας δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πεκίνο, το οποίο είναι 3ο στη λίστα όσον αφορά την επιρροή του, ενώ η Κίνα βρίσκεται στην 28η θέση για την αξία του brand της.

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΥΡΤΣΙΛΙΔΟΥ
(πηγή: advertising.gr)

Το Νουνού προωθεί την ισορροπημένη διατροφή

Το Νουνού προάγει την ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μέσω της καμπάνιας Νουνού Μπασκετάκι «Πιες. Κινήσου. Δείξε τη Δύναμη σου». Στη νέα καμπάνια, η οποία βρίσκεται στον «αέρα» από αρχές Μαΐου, παρουσιάζεται ο Ηρακλής. Ο Ηρακλής είναι ένα λιοντάρι μπασκετμπολίστας το οποίο συνδέει την δύναμη της αξίας του γάλατος με την δύναμη του αθλητισμού και καλεί τα παιδιά να αγαπήσουν την άσκηση και να παίξουν μαζί του μπάσκετ. Η νέα μασκότ του Νουνού, ο Ηρακλής, αναμετράται με τον διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη και προτρέπουν τους ανερχόμενους μπασκετμπολίστες να προπονηθούν μαζί τους. Παράλληλα, το Νουνού εγκαινιάζει μια νέα εποχή και στα ψηφιακά μέσα, με τη σειρά «μπασκετοπροκλήσεις» που θα αποτελείται από  9 σύντομα βιντεάκια που θα προβληθούν στο YouTube.Τα παιδιά μπορούν, επίσης, να τραβήξουν σε video τις προσπάθειες τους, να το στείλουν στο nounoubasketaki.gr και να μπουν σε κλήρωση για δώρα.

(πηγή: marketingweek.gr)